Trots att inställningen till och stödet för offer för sexuellt våld blivit bättre i Finland finns det ännu utrymme för förbättring.

Det säger riksdagsledamot Eva Biaudet och konstaterar att det händer att FPA tolkar utdömt skadestånd till offer för sexuellt våld som inkomst.

– Skadestånd som en förövare i rättegången blivit dömd att betala till offret är meningen att vara ersättning för skada.

Biaudet säger att summorna som betalas för skada, smärta och andligt lidande är tänkta att bland annat täcka terapiutgifter.

– Men i dagens läge kan myndigheterna tolka den utbetalda skadesumman som en inkomst. Detta i sin tur påverkar socialförmånerna som till exempel utkomststödet, och på det sättet skall det inte vara, säger Biaudet.

I och med #metoo-kampanjen har sexuella trakasserier och sexuellt våld lyfts upp på dagordningen på helt nya sätt. I dagens läge finns det många nya utmaningar när det gäller brottsoffrens ställning, säger Biaduet.

– Det är varken meningen eller ändamålsenligt att skadestånd ersätter socialbidrag som finns för att betala hyra och mat. Jag önskar att regeringen tar tag i frågan så att skadestånden inte skall räknas som inkomst och påverka utkomststöden negativt i framtiden, säger Biaudet.

Eva Biaudet har lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen i frågan.