Minst tretton regimsoldater och sex medlemmar ur rebellgruppen Jaish al-islam miste under söndagen livet i de våldsamma sammandrabbningarna, enligt uppgifter från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som nyhetsbyrån AFP återgav. Striderna böljade i de sydliga utkanterna av östra Ghouta, som beskrivs som en frontlinje som regimstyrkorna vill använda för sin offensiv.

Enligt Syriens allierade Iran handlar insatserna i östra Ghouta om operationer mot "terrorister" – något som i FN-resolutionen undantas från vapenvilan. Iran och Syrien kommer att respektera vapenvilan, med undantag för områden i Damaskus förorter som hålls av just "terrorister", säger stabschefen för Irans militär, general Mohammad Baqeri, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi kommer att hålla fast vid resolutionen om vapenvila. Syrien kommer också att följa den. Delar av Damaskus förorter, som hålls av terrorister, innefattas inte av vapenvilan och upprensningarna där kommer att fortsätta, säger Baqeri enligt den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

I FN-resolutionen står att vapenvilan ska gälla i hela Syrien, inte enbart den rebellstyrda enklaven östra Ghouta, men med undantag för insatser mot IS och al-Qaida och grupper med koppling till de två terrorrörelserna. Det sistnämnda lämnar utrymme för en tolkningsdiskussion.

Baqeris uttalande är sannolikt en besvikelse för resolutionens författare Sverige och Kuwait, som hoppades få hjälpsändningar och medicinsk hjälp till de drabbade i främst Damaskusförorterna. Timmar efter att ett enhälligt säkerhetsråd antagit resolutionen fortsatte bomberna att regna, enligt SOHR som bevakar det syriska inbördeskriget från Storbritannien.

Flygräderna riktades främst mot utkanten av Douma, den största staden i östra Ghouta. Det var oklart om någon skadats av dem. Men den senaste veckan har fler än 500 civila, över 120 av dem barn, dödats av bomber mot östra Ghouta, enligt SOHR:s sammanräkning. Under lördagen ska minst 41 civila ha dödats.

Rapporterna om mänskligt lidande fick på söndagen påve Franciskus att reagera och kräva ett omedelbart stopp för våldet – så att hjälpsändningar kan nu fram och sjuka evakueras.

– Allt detta är omänskligt. Man kan inte bekämpa ont med annat ont, sade han enligt AFP och Reuters när han framträdde inför tiotusentals åskådare på Petersplatsen i Vatikanen i Rom.
Zoom

Frankrikes president Emmanuel Macron, Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska mötas och diskutera situationen i Syrien. Foto: Tobias Schwarz/AP/TT


Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll på söndagen ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin för att diskutera hur vapenvilan i Syrien ska verkställas. De enades bland annat om att i högre grad utbyta information med varandra, enligt ett uttalande från Kreml. De tyska och franska ledarna ska också ha manat Putin att sätta maximal press på den syriska regimen för att få ett slut på flygräderna över och striderna i östra Ghouta. Ryssland, liksom Iran, står på Assadregimens sida i kriget.

FN-resolutionen specificerar inte exakt när vapenvilan ska träda i kraft, det står enbart att det ska ske "utan dröjsmål".

FN:s generalsekreterare António Guterres, som har beskrivit situationen i östra Ghouta som "helvetet på jorden", säger att vapenvilan "omedelbart" måste inledas. Han påminner båda sidor att de har en "absolut skyldighet" att skydda civila, och tillägger att "ansträngningarna att bekämpa terrorism inte överstiger den skyldigheten."

Fakta: Östra Ghouta

  • Omkring 400 000 människor bor i östra Ghouta utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen på en större miltär markoperation från regimens sida, enligt den regimvänliga tidningen al-Watan.
  • Sedan den 18 februari har över 500 människor dödats och mer än 2 000 skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.
  • Enligt FN:s beräkningar har minst 370 människor dödats och omkring 1 500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes.
  • Källa: AFP, Reuters (TT)

Fakta: Snart sju år av konflikt

  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.
  • Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten, bland annat via FN, har misslyckats. (TT)