I höstas beslutade Nordea att flytta bolagets huvudkontor från Stockholm till Helsingfors, men minst två tredjedelar av ägarna måste ge sitt godkännande vid kommande årsstämma.

– Vi kommer att rösta nej, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Olsson köper att Nordea säkert kommer att spara en del pengar på flytten, men han tycker att bankledningen tänker för kortsiktigt och att tajmingen därmed blir fel. Han tror att Sverige om något år kommer att tvingas göra reglerna mer lika EU, vad gäller bankunionen och de omstridda resolutionsavgifterna.

– Jag tycker att bolaget bör avvakta hur processen löper de närmaste åren, säger Olsson.

Hittills har bara huvudägaren Sampo, med 21 procent av rösterna, ställt sig bakom. Sampo drivs av Björn Wahlroos, tillika styrelseordförande för Nordea.

TT har ringt runt till några av de större ägarna, som pensionsföretagen Alecta och AMF samt statliga Första och Tredje AP-fonden. Men ingen vill ge något besked om hur man kommer att rösta. Det talar för att det ändå blir ett ja till flytten.

Hade någon av ägarna velat få i gång en opinion mot en flytt hade nog någon tagit initiativ till det, enligt en bedömare.

En av de större, mindre ägarna, fondbolaget Didner&Gerge, sade nyligen via ordförande Henrik Didner i en intervju med Svenska Dagbladet, att han är kritisk till flyttplanerna, men att han inte satt ner foten ännu.

Nordea är det bolag på Stockholmsbörsen som har högst andel utländskt ägande, 76 procent, enligt nätmäklaren Avanza, men också fortfarande en av de så kallade folkaktierna, även om intresset har dalat. Det finns cirka 113 000 svenskar som äger Nordeaaktier, vilket placerar banken på nionde plats över de populäraste aktierna att äga.

Zoom

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos och vd Casper von Koskull på Nordeas bolagsstämma i fjol. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter / SvD / TT


Aktiespararna påpekar just småspararperspektivet som negativt vid en eventuell flytt av sätet till Finland.

– Små ägare kommer att få svårare att utverka inflytande, säger Joacim Olsson och nämner också att det för vissa ägare kan medföra skattemässiga nackdelar.

Fjolårets besked om den kontroversiella, planerade flytten till Helsingfors, som också föregicks av en hel del politisk turbulens, fick många kunder att agera.

Mängder av fackförbund tog helt sonika sina pengar och drog. LO:s utredning om att byta ut Nordea som huvudbank är inte klar, mer än att "vi nu inlett processen att byta transaktionsbank", hälsar LO:s pressavdelning.

Nordea har uppskattat att banken tjänar 0,9–1,2 miljarder euro på att flytta huvudkontoret till Finland, en beräkning som nyligen bantades med en miljard. Framför allt är det en lägre så kallad resolutionsavgift till staten som bidrar till besparingen.

Nordeas största ägare

  • Ägare Andel aktier, %
  • Sampo 21.3
  • Nordea Fonden 3.9
  • Alecta 2.9
  • Swedbank Robur Funds 2.5
  • Black Rock 2.1
  • Vanguard Funds 2.0
  • Norska oljefonden 1.8
  • AMF 1.7
  • Fidelity 1.7
  • Didner & Gerge Funds 1.1
  • Källa: Nordea (TT)