I de södra delarna av landet väntas snön övergå till regn under måndagen, medan de mellersta delarna av landet kan få stora mängder snö. Senare i veckan blir det kallare igen.

I de österbottniska landskapen varnas det för att väglaget blir sämre på måndagseftermiddagen på grund av isbildande regn och snöyra.


Den som brukar följa Meteorologiska institutets prognoser har kanske noterat nya vädersymboler. Antalet symboler har blivit fler, och ska beskriva meteorologernas prognoser ännu exaktare.

Den gamla vädersymbolen för svagt regn uppdelas nu i åtta olika väderfenomen. Till exempel regnskurar betecknas nu med en annan vädersymbol än symbolen för ihållande regn, och det finns fem olika grader av molnighet i stället för tidigare tre. Symbolsortimentet har nu också egna vädersymboler för isande dugg och isade regn samt dimma.


Enligt Meteorologiska institutets statistik var februari 1–4 grader kallare än normalt i en stor del av landet. En kallare februarimånad var det förra gången 2011 eller 2012, beroende på orten. Den lägsta temperaturen i februari var -37,1 grader som uppmättes vid Kevojärvi i Utsjoki den 4 februari. Månadens högsta temperatur var 3,8 grader som uppmättes på Utö den 14 februari.

I februari var nederbörden exceptionellt liten i landets norra del, i regel endast cirka 5 millimeter. På flera observationsstationer var nederbördsmängden mindre än någonsin under hela den tid mätningar gjorts. Det var torrare än normalt även i landets södra och mellersta del. Minst var nederbörden i Muonio kyrkby, 0,8 millimeter och störst i Pirttikoski i Tavastehus, 36,9 millimeter.

Hela landet hade snö vid månadens slut, tio centimeter på den sydvästra kusten och cirka 90 centimeter i Kittilä.