På torsdagen fick alla sökande besked från Svenska kulturfonden, både de som beviljats bidrag och de som fått avslag på sin ansökan.

Av hela summan på 18,7 miljoner går ungefär hälften till konst och kultur.

I år beviljar kulturfonden 4 tvååriga och 68 ettåriga arbetsstipendier för konstnärer inom olika kulturgrenar. De tvååriga arbetsstipendierna är värda 48 000 euro, de ettåriga 24 000 euro.

Pedersöreförfattaren Kaj Korkea-aho hörde till de som fick rejäl utdelning. Med hjälp av ett tvåårigt arbetsstipendium på 48 000 euro. Korkea-aho ska bland annat skriva på sin fjärde skönlitterära roman, en teaterpjäs och ungdomsromanserien Zoo!, som han gör i samarbete med Ted Forsström.

Över en fjärdedel av utdelningen går till utbildning, forskning och vetenskap. Åbo Akademi får ett större bidrag på 70 000 euro för att utveckla ett kartläggningsverktyg. Det digitala verktyget ska hjälpa lärare att upptäcka matematiksvårigheter hos svenskspråkiga elever i årskurserna 3-9.

Målet är att ge lärarna i de svenskspråkiga skolorna tillgång till samma utvärderingsverktyg som de finskspråkiga skolorna har. Projektet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Niilo Mäki institutet, Helsingfors universitet och Turun yliopisto.

Forskningsprojektet Cinema & Identity vid Högskolan Arcada får 30 000 euro. Projektet undersöker den finlandssvenska filmtraditionen och berättarkonsten. Undersökningen ska bland annat resultera i en essäsamling.

Ansökningar inom kategorin allmän finlandssvensk verksamhet får 23 procent av utdelningen. Till den här kategorin hör bland annat bidrag till förbund, föreningar och medborgaraktiviteter.

Marthaförbundet får 30 000 euro för ett projekt som går ut på att förändra föreningslivet i Svenskfinland. Genom eget utvecklingsarbete ska Marthaförbundet skapa konkreta modeller för organisationsförändring.

I regionerna fördelar kulturfonden 17 procent av utdelningen. Nylands svenska kulturfond delar ut 1,4 miljoner euro, Österbottens svenska kulturfond 1,1 miljoner euro och Åbolands svenska kulturfond drygt 0,7 miljoner euro.

Svenska litteratursällskapet, som äger och förvaltar Svenska kulturfonden, har ställt sammanlagt 37 miljoner euro till kulturfondens förfogande under år 2018. Förutom de bidrag som nu beviljats fördelar fonden också bidrag med fri ansökningstid och strategiska bidrag som beviljas av styrelsen.