Ryssland avfärdar fortsatt anklagelserna om att landet skulle ligga bakom nervgiftsattacken mot ex-spionen Skripal och lyfter fram andra spår.

– Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till den statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24, enligt nyhetsbyrån Interfax.

– De länderna är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige, säger hon, och nämner också USA.

Uppgifterna tillbakavisas från svenskt håll. Det är helt felaktigt att Sverige skulle kunna vara inblandat, säger utrikesminister Margot Wallströms presstab.

Även Tjeckien avfärdar de ryska uppgifterna, rapporterar Reuters.

"Vi motsätter oss påståendena om Novitjoks ursprung, som det inte finns någon substans i", skriver den tjeckiske utrikesministern Martin Stropnicky på Twitter.

"Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något. Den här informationen dök upp för första gången på desinformationssajten Sputnik för några dagar sedan", skriver han, med hänvisning till en Kreml-styrd nyhetssajt.

Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. EU och USA har ställt sig med britterna och pekar ut Ryssland som sannolikt ansvarigt för mordförsöken mot Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury.

Storbritannien pekade tidigt ut att attacken genomförts med ett särskilt nervgift som tillverkades i ett sovjetiskt program som kallades Novitjok, som sedan ärvdes av den ryska staten.

Ryssland har nekat till alla anklagelser och hävdat att alla deras gamla förråd av kemiska vapen har förstörts.

Storbritannien har meddelat att prover kommer att skickas till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) och deras oberoende experter.