Samtidigt som det rapporteras om hur de stora kedjorna gör bra resultat förlorar många mindre samhällen sina egna affärer. Det här måste åtgärdas genom att man börjar stödja närbutikerna, säger Centerns arbetsgrupp för områdesutveckling i ett pressmeddelande.

Enligt gruppen finns det tillräckliga medel för det här ändamålet, och det kostar i sig inte särskilt mycket.

Gruppen skriver i sitt pressmeddelande att regeringen Vanhanen förnyades lagstiftningen 2004, viket ledde till att närbutikerna kunde få ett understöd. Det var fråga om ett stöd om 1,5-2 miljoner euro årligen, och beviljades närbutiker som låg utanför kommuncentra och hade en omsättning på under 2 miljoner euro.

I medeltal fick butikerna ett tiotal tusen euro i stöd, och omkring 20-35 butiker tog emot stödet. Det här räddade inte alla, men det hjälpte åtminstone 200 närbutiker, tills regeringen Katainen kom och förstörde. Katainens regering avskaffade stödet 2012, och efter det har antalet närbutiker minskat till omkring 250 då antalet vid millennieskiftet var omkring 800.

Nu är det dags att ta modell av Sverige, skriver gruppen. Samtidigt som regeringen Katainen avskaffade stödet, införde grannen i väst ett stöd för de butiker som ligger avsides. Här är det fråga om motsvarande 3 miljoner euro i året totalt, och av det får varje butik som ligger avsides högst motsvarande 30 000 euro.

Statens uppgift är att se till att basservice finns tillgänglig för alla. Närbutiken fungerar dessutom som en träffpunkt för många, och är en viktig del av en levande by. Därför anser Centergruppen nu att regeringen ska införa stödet till närbutikerna igen.