Undersökningen gjordes bland 155 finländare som vunnit stora penningsummor, över en halv miljon euro, under åren 2007-2017. 78 personer svarade på undersökningen, hälften av dem hade vunnit huvudvinsten på Lotto.

Hälften av de som svarade tyckte att pengarna delvis förändrat deras liv, en fjärdedel ansåg att livet bara ändrats en smula till följd av pengarna. Drygt 10 procent ansåg at livet ändrades ordentligt. Undersökningen visade också att vinnarna värdesätter nära förhållanden över pengar.

Vinnarna höll gärna tyst om sina pengar och berättade bara om sina vinster inom en liten krets. 78 procent hade bara berättat för sin partner om vinsten, ungefär hälften hade berättat för sina barn. Mindre än en femtedel berättade för sina arbetskompisar att de gått och blivit rika.

Två tredjedelar upplevde att relationen till vänner inte ändrats till följd av vinsten, men några vinnare upplevde att de efter potten fått bli den som alltid betalar. Två av tre tyckte att pengarna inte påverkat parförhållandet i någon riktning.

Tre av fyra upplevde att de förändrats som personer efter att de fått vinsten, till det bättre. Vinnarna upplevde att de blivit mera avslappnade, kan njuta enklare och att de kan tänka på andra mera.

60 procent uppgav att de reser mera än tidigare, och drygt 40 procent hade handlat en ny bostad. Nästan 90 procent har investerat i fonder eller aktier. 85 procent har gett en del av sin vinst till anhöriga, och hälften av vinnarna har skänkt en del av summan de vann till inhemsk välgörenhet.

En tredjedel upplevde att pengarna fört med sig också negativa sidor, till exempel rädslan för vad andra ska tycka om dig, eller rädslan för at förlora pengarna.