I planen ingår bland annat dödsstraff för knarkhandlare och han uppmanar kongressen att införa hårdare straff för narkotikasmuggling.

Målet är också att recept som skrivs ut på opioider ska minskas med en tredjedel de närmaste tre åren.

– Justitiedepartementet kommer att förespråka dödsstraff mot knarkhandlare när det är lämpligt enligt gällande lag, säger Andrew Bremberg, chef för Trumps inrikespolitiska råd, utan att ge några fler detaljer.

Trump kommer att presentera sitt förslag i New Hampshire, som har drabbats hårt av opiatepidemi som härjar i landet.

Omkring 2,4 miljoner amerikaner är beroende av opioider, däribland receptbelagda värktabletter och heroin.

Mellan 2016 och 2017 ökade antalet människor som kom in till akutmottagningarna runt om i USA efter att de överdoserat bland annat heroin, fentanyl och receptbelagda läkemedel med 30 procent, enligt en av landets hälsomyndigheter. Sammanlagt 142 557 besök på akuten berodde under tidsperioden juli 2016– september 2017 på misstänkta överdoser av opioider.

Presidenten tog nyligen upp frågan om dödsstraff för knarkhandlare under ett tal i Pennsylvania. Han sade att knarkhandlare är ansvariga för tusentals människors död.

Många demokrater motsätter sig idén om att avrätta knarkhandlare. Om lagen ska ändras krävs det att förslaget passerar genom kongressen.

– Vi ska inte fängsla eller avrätta människor för att ta oss ut ur opioidepidemi, sade den demokratiske senatorn Ed Markey förra veckan.