Ville Skinnari är en tidigare högerback i ishockey. Men på politikens isbana spelar han till vänster. Han är viceordförande i SDP.

Nyligen dängde Skinnari till regeringen - som oppositionspolitiker har för vana - med anledning av att lönerna inom ett statligt bolag höjs med 10 procent. Det ser enligt Skinnari illa ut, eftersom anställda inom offentliga sektorn fått både lön och semesterpeng reducerad.

Det statligt ägda bolag det gäller är Veikkaus, spelbolaget.

Veikkaus har monopol på spelandet i Finland, med undantag för Åland där penningautomatföreningen PAF fortfarande håller i tyglarna. Veikkaus i nuvarande form har bara existerat drygt ett år. Det var i fjol ”gamla” Veikkaus sammanslogs med två andra speloperatörer, RAY (PAF på svenska) och Fintoto.

Finländarna spelar för två miljarder euro om året. Det gör oss till en av de mest spelglada nationerna i Europa.

Oss? Egentligen är det fel pronomen, eftersom långtifrån alla spelar. Vid spelautomaterna och på nätspelsajterna gäller samma regel som vid krogbordet alternativt soffbordet. Vissa personer spelar eller dricker mer än vad som är hälsosamt för dem själva, deras anhöriga, deras ekonomi.

Enligt THL, Institutet för hälsa och välfärd, har ungefär 124 000 finländare spelproblem. Det är 3,3 procent av befolkningen.

Spelproblem är den mildare klassificeringen på den skala THL använder sig av. En tredjedel av dessa 124 000 lider enligt institutet av regelrätt spelberoende, den värre varianten. Största delen av dem, 80 procent, är män i åldern 18-24 år.

I årets första nummer av tidskriften Folkhälsan (logiskt nog utgiven av Folkhälsan) får spelberoendet ett ansikte. Det tillhör Borgåbon Mattias Boström. Han har nyligen beviljats skuldsanering och kommer att vara skuldfri om fem år. Men vägen dit har varit krokig och tung och han var i ett skede övertygad om att han skulle mista det viktigaste: familjen. Inför barnen och hustrun bär han fortsättningsvis på en stark känsla av skuld.

Genom att berätta vill han göra spelberoende mindre skamfullt och tabubelagt. ”Och bygga upp min värld så att det blir svårare för mig att få ett återfall.”

Hans första kontakt med en av de stödformer samhället kan erbjuda, A-klinikens Peli Poikki, utföll inte väl. Men han är en person som uppenbarligen hade egna resurser att aktivera och ett stödjande nätverk runt sig. Det har inte alla.

Av Helsingin Sanomats rapportering i fjol höstas framgick nämligen att hälften av alla Veikkaus´ spelintäkter kommer från en liten grupp ”problemspelare”. Människor som är svaga, marginaliserade, lider av psykisk ohälsa.

Dessa människor delfinansierar en mängd lovvärd samhällsaktivetet. Över en miljard av Veikkaus spelintäkter fördelas via tre olika ministerier till organsationer och föreningar. Lotterilagen fastslår att drygt hälften ska gå till konst, idrott, vetenskap och ungdomsarbete, drygt 40 procent till social- och hälsovårdsorganisationer och fyra procent till hästsport och uppfödning.

Vårt mål är att ha många kunder som spelar lite, säger samhällsansvarschefen Johanna Lipponen.

Johanna Lipponen, chef för samhällsansvarsfrågor på Veikkaus och intervjuad i Folkhälsan, kallar spelandet ”en frivillig kollekt”.

Det blir i så fall en kollekt som onödigt ofta inte går från de rika till de fattiga utan tvärtom från de fattiga till de rika.

Matilda Hellman, som leder ett center för forskning i beroende, kontroll och styrning vid Helsingfors universitet, är också intervjuad i samma tidskrift. Hon säger att vi här i landet har som tradition att betona att vi gör något bra när vi spelar (stöder konst, idrott, unga) eller att vi alla har rätt att drömma om ett annat liv, leka med tanken att vada i pengar. ”Kanske, kanske...”

Också Folkhälsan får för övrigt årligen understöd från Veikkaus, i fjol 1,2 miljoner.

Det paradoxala i upplägget är svårt att komma ifrån. Bidra till att skapa lidande i en liten grupp för att sedan fördela frukterna av det lidandet i en större grupp.

Veikkaus kämpar för att klara sig i konkurrensen mot internationella spelbolag och måste därför marknadsföra sina spel effektivt. Samtidigt anser närmare 70 procent av dem som i fjol sökte hjälp på Spelkliniken att det finns för mycket spelreklam. (Källa: THL-rapport).

Veikkaus har nyligen lanserat en rad nya verktyg som ska gör det lättare för individen att kontrollera sitt spelande. Det går till exempel att ställa in en gränssumma för hur mycket pengar som kan överföras till det egna spelkontot per dygn och månad. Man kan också sätta in förlustgränser. Utländska spelsajter saknar sådana skyddsräcken.

Går det illa kan man söka hjälp på sajten Peluuri.fi, en gratis nättjänst för spelberoende och deras anhöriga. Som till en del finansieras av .... Veikkaus.

Vårt mål är att ha många kunder som spelar lite, säger samhällsansvarschefen Johanna Lipponen.

Det riskerar, trots lovvärda försök till styrning, att bara bli en from förhoppning.

Det statsbolaget Veikkaus och den minister som ansvarar för statens ägarstyrning däremot kan styra är chefernas lönenivå. Monopolbolagets medel kan användas till bättre saker än tioprocentiga löneförhöjningar i toppen.