Undersökningen, vars syfte är att ta fram information som stöd för utvecklingen av hyresbostadsmarknaden och det bostadspolitiska beslutsfattandet, ges ut av Statsrådets kansli. Den består bland annat av en analys av lönsamheten hos företag som investerar i hyresbostäder, av statistikmaterial som beskriver bostadsmarknaden, samt expertintervjuer. Som en del av projektet undersöktes också den stödda hyresbostadsproduktionen.

Forskarna slår hål på myten om att det är kapitalhungriga placerare som trissar upp hyrorna. Det handlar snarare om grundläggande ekonomisk teori – när utbudet inte möter efterfrågan stiger priserna. Och orsaken till att utbudet inte existerar finns enligt forskarna inom planläggningen.

– Det är så stora skillnader i kommunernas byggföreskrifter att det leder till ineffektivitet, säger Eeva Alho från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut, enligt ett pressmeddelande.

Hon syftar på att byggnadernas egenskaper beskrivs väldigt detaljerat i detaljplanen, vilket resulterar i höga byggkostnader.

För att garantera ett tillräckligt utbud av hyresbostäder och för att dämpa boendekostnaderna borde man i planläggningen tillåta en större flexibilitet, anser forskarna, eftersom det också skulle främja experiment och innovativa lösningar.

De föreslår också att det stödda hyresbostadsbeståndet riktas till dem som mest behöver stöd.