I det öppna finländska mästerskapet i mathantverk 2018 delades sammanlagt ut 21 guld, 9 silver, 1 brons och 2 hedersomnämnanden. I årets tävling deltog drygt 50 företag med sammanlagt 100 produkter. Tävlingen var indelad i elva klasser, av vilka en del hade flera underkategorier. År 2019 ordnas tävlingen i Jyväskylä och 2020 på Åland.


Mästerskapen arrangerades av Kustens mat, vilket är ett finlandssvenskt mathantverksprojekt. Mästerskapen ordnas i samarbete mellan regionerna Österbotten, Åboland, Åland och Nyland.

De österbottniska vinnarna blev:

Zoom

Skogsjö Gris Ab:s Färskkorv med ingefära. Foto: Katja Tähjä/Kustens mat


Charkuteriprodukter, färskkorv: Guldmedalj för Skogsjö Gris Ab:s Färskkorv med ingefära, Jessica Kock, Munsala.
Zoom

”Klassisk gäddrom”, av Ab Strandis, Anders Högberg. Foto: Katja Tähjä/Kustens mat


Andra fiskprodukter: Guldmedalj för ”Klassisk gäddrom”, av Ab Strandis, Anders Högberg, Larsmo.
Zoom

Brödet ”Lantveten” av Ab Maria Vestergård Oy/Aroma. Foto: Katja Tähjä/Kustens mat


Bröd med havre, korn eller kultursort: Guldmedalj för brödet ”Lantveten” av Ab Maria Vestergård Oy/Aroma, Petsmo, Korsholm.
Zoom

Glögg av havtorn och björksav, av RTC Granholms Ab, Samuel Granholm. Foto: Katja Tähjä/Kustens mat


Andra alkoholfria drycker: Guldmedalj för Glögg av havtorn och björksav, av RTC Granholms Ab, Samuel Granholm, Maxmo.