– Synen på volontärverksamhet i Svenskfinland har goda möjligheter att utvecklas. Att erbjuda sin tid, kunskap och erfarenheter för att förbättra samhället, samtidigt som nya upplevelser och nya nätverk skapas, blir mer och mer väsentligt. Inte enbart för tredje sektorn utan även i privata och offentliga, säger projektledare och lärare Camilla Stenbäck från Folkhälsan.

Mentalt och fysiskt välbefinnande förenar Folkhälsan och Project liv, som har samarbetat småskaligt under en längre tid. Project liv är en förening med fokus på långtidssjuka barn och deras familjer.

– Utbildningsspråket är svenska och utbildningen riktar sig till svenskspråkiga föreningar, privat och offentlig sektor inom vård och utbildning samt gemene man, säger Nina Brännkärr-Friberg som är styrelseordförande för Project liv.

Folkhälsan och Project liv erbjuder verksamhet både till yngre och äldre. Deras nätverk möjliggör ett gränsöverskridande samarbete mellan privat, offentlig, tredje sektor och enskilda individer.

– En långsiktig målsättning för oss är att bredda nätverket från år till år och kunna möta de senaste behoven inom volontärarbete. Den årligen återkommande utbildningen bärs i fortsättningen upp med hjälp av symboliska deltagaravgifter, säger Stenbäck.

Svenska kulturfonden har beviljat finansiering för projektet till Folkhälsan Utbildning Ab och Project liv rf.