Inför ceremonin vädjade Vizcarra, som också är landets ambassadör i Kanada, om "förtroende och optimism".

Kongressbeskedet kom dagen efter att Pedro Pablo Kuczynski meddelade i ett tv-sänt tal att han avgår. Om han inte hade tagit det steget hotade ytterligare en misstroendeomröstning i kongressen.

– Nu när jag står inför den här svåra situationen, som orättvist får mig att se skyldig ut, tycker jag att det bästa för landet är om jag avgår som president, sade Kuczynski.

Kravet på Kuczynskis avgång kom sedan den brasilianska byggjätten Odebrecht vittnat om att man betalat ut miljontals kronor till företag som påstås ha ägts av honom. Presidenten har tidigare förnekat kopplingar till bolaget och hävdar att det inte finns några oegentligheter i betalningarna.

Kuczynski har dessutom tappat allt fler allierade sedan han benådade den auktoritäre ex-ledaren Alberto Fujimori i utbyte mot nedlagda röster för att inte bli avsatt av kongressen.

Fujimori avtjänade ett 25-årigt fängelsestraff för att bland annat ha beordrat massakrer och för korruption. Benådningen ledde till omfattande protester i landet.