I de flesta recept som innehåller kött kan man numera enkelt byta ut köttet mot en vegetarisk produkt. Köttfärssås görs enkelt med röda linser, fredagstacosen fylls med bönor eller sojakross som får smak av tacokrydda, medan tofu tillsammans med lite grönsaker gör sig perfekt i en wok eller gryta.

Vem gillar inte att vardagsmaten är näringsrik och går snabbt att tillreda – så varför inte prova på att byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ nästa gång?

Zoom

Tofu är ett utmärkt alternativ till kött, speciellt i wokar. Foto: Sofia Rönnbacka

NUDELWOK MED TOFU
(6 portioner)
2 skalade morötter
10 cm purjolök
1 röd eller grön paprika
0,5 röd chili
4 cm färsk ingefära
2 klyftor vitlök
2 champinjoner
1 burk konserverade bambuskott
500 g ekologisk tofu
250 g vete-, ägg- eller risnudlar
olivolja till stekning

WOK-SÅS
4 msk sojasås
2 msk honung
2 msk ketchup
1 msk sweetchilisås
2 tsk stark chilisås

Strimla morötterna och purjolöken fint, finhacka chilin och ingefäran. Skär paprikan i bitar, skiva champinjonerna och häll spadet av bambuskotten.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Lämna bort eventuell kryddning från nudlarna.

Under tiden nudlarna kokar skär du tofun i bitar och steker den i lite olivolja tills den fått en fin färg. Ta bort tofun från stekpannan, tillsätt lite olja och stek grönsakerna i några minuter

Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen. När nudlarna är klara tillsätter du dem i stekpannan med grönsakerna, sätter i tofun och häller på såsen. Stek två minuter.

Servera woken med finhackad purjolök eller vårlök och eventuellt sweetchilisås. Ät och njut!

***
Zoom

Tofu lämpar sig även bra i olika indiska maträtter. Foto: Sofie Sergelius


PALAK TOFU
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
5 g färsk ingefära
1,5 tsk garam masala
0,75 tsk salt
6 dl havregrädde
250 g ekologisk tofu
65 g babyspenat
0,5 kruka koriander

Skala och skiva lök, vitlök och ingefära.

Hetta upp en matsked av kokosoljan i en kastrull och fräs lök, vitlök och ingefära i ett par minuter. Tillsätt kryddor och fräs i en minut till.

Häll på grädden, sänk temperaturen och koka ihop i 10 minuter.

Skär tofun i jämnstora kuber och stek i en matsked kokosolja tills tofun fått en gyllene yta.

Ta bort såsen från värmen och mixa slät med hjälp av en stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen.

Rör ner de stekta tofubitarna, spenaten och koriandern i såsen och värm upp i ett par minuter.

Servera palak tillsammans med kokt ris.

***
Zoom

Prova på ugnsstekt tofu som alternativ till kyckling nuggets. Foto: Sofie Sergelius


PANERADE TOFUPINNAR
250 g ekologisk tofu
0,5 dl glutenfri sojasås
0,5 dl havremjöl
0,5 dl majsmjöl
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
2 krm timjan
2 krm rosmarin
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader.

Börja med att pressa överlopps vätska ur tofun. Placera ett par bitar hushållspapper på en tallrik, placera tofun på pappret och placera ännu ett par ark hushållspapper på tofun. Placera något tungt, såsom en gjutjärnsstekpanna eller konservburkar på tofun och pressa i cirka en timme.

Skär tofun i cirka 1 centimeter tjocka skivor på bredden.

Lägg tofuskivorna i en skål och ringa över sojasås.

Blanda ihop havremjöl, majsmjöl och kryddor i en skål.

Rulla tofuskivorna en i taget i mjölet och placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Borsta bort lite extra mjöl från tofun och pensla på lite sojasås.

Grädda tofun i mitten av ugnen i 20 minuter.

Servera tofun med en gräddfilssås, tartarsås eller ketchup.

Satsa på ekologiskt

  • Då det kommer till tofu lönar det sig att köpa ekologiska produkter eftersom största delen av den soja som produceras är genmodifierad.
  • Genom att köpa ekologiska sojaprodukter slipper du den genmodifierade biten och stöder inte heller massproduktionen av genmodifierad soja.



Text och tofuwok: Sofia Rönnbacka
Palak Tofu och tofupinnar: Sofie Sergelius