Även Svenska kulturfonden är med och stöder yrkeshögskolornas medelinsamling. Fonden donerar nu en miljon vardera till Arcada i Helsingfors och Novia som har verksamhet i bland annat Vasa och Jakobstad.

– Vi är mycket glada över Svenska kulturfondens donation. Vi vill erbjuda ett brett utbildningsutbud på svenska även i framtiden. Donationen ger oss större resurser att utveckla högskolans utbildning, säger Novias rektor Örjan Andersson.


Från Kulturfondens sida är man glad att kunna hjälpa yrkeshögskolorna erbjuda högklassig utbildning på svenska i Finland:

– Novia och Arcada är stora och viktiga aktörer med sammanlagt 6700 studerande. Båda bidrar till att trygga svenskspråkig service och erbjuda ett brett kulturutbud i Svenskfinland, säger Berndt-Johan Lindström, som är utbildningsombudsman vid Svenska kulturfonden.

– Starka utbildningsenheter är avgörande för ett starkt, modigt och framtidsorienterat Svenskfinland. Vi hoppas att så många andra finansiärer som möjligt hjälper till att trygga den svenskspråkiga yrkeshögskoleutbildningen och deltar i kampanjen, säger Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin.


Enligt Wallin är det viktigt för fonden att delta i medelinsamlingen i och med att staten kommer med en motfinansiering för varje donation, vilket gör effekten av donationen ännu större. Totalt har staten reserverat 24 miljoner euro för ändamålet.

Yrkeshögskolornas medelinsamling pågår till den sista december i år. Arcada har hittills lyckats samla in 3 miljoner euro i donationer. Pengarna ska användas till att förstärka högskolans utbildning och forskning. På Novia är man förtegen över resultatet från medelinsamlingen så här långt.


Svenska kulturfonden bidrog även till universitetens medelinsamling 2015–2017. Fonden donerade då sammanlagt 9,25 miljoner euro till Åbo Akademi, Helsingfors universitet, Svenska handelshögskolan, Aalto-universitetet, Uleåborgs universitet och Konstuniversitetet.