Sedan oktober i fjol ska möbelföretaget ha testkört bland annat tillverkning av skinn, bambu och textilprodukter i Etiopien, uppger SVT. Enligt SVT Nyheters källor i landet har Ikea kartlagt hur tillverkningen ska kunna placeras i huvudstaden Addis Abeba. Företaget uppges planera att hyra in sig i fabriker och lägga ut produktionen. Ikea ska dock inte äga och driva fabriken.

En talesperson för Ikea säger till TT att Etiopien är ett av flera länder i Afrika där företaget undersöker möjligheterna att etablera verksamhet, men att inget beslut är taget.

– Vi har inte fattat några beslut om att gå in i Etiopien och vi har ingen som helst verksamhet där. Vi tittar hela tiden på en rad olika länder, så vi har haft medarbetare på plats i Etiopien. Men det stämmer inte att vi har någon testproduktion eller några lokaler, säger Mattias Hennius från Ikeas pressavdelning.

– Om det blir så, så kommer vi att berätta det, fortsätter Hennius.

Regeringspartiet EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Regimen har gjort sig skyldig till upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna.