Finlands nolla höll i bara elva minuter då den suveräna gruppettan Spanien kom på besök till Helsingfors. Då mittbacken Irene Paredes totalt omarkerad nickade in sitt fjärde kvalmål på lika många matcher luktade det redan avgjort. Så dominant var Spanien.

Finlands planer på att våga hålla boll och satsa på vassa kontringar kom snabbt på skam. Det blåvita landslaget – som spelade utan den skadade nyckelspelaren Emmi Alanen – fick knappt låna bollen och tjongade bort de flesta innehaven.

Klasskillnaden var uppenbar. De flesta finländska uppspel stoppades av en ihärdig spansk press som de blåvita hade oerhört svårt att hantera.

Det närmaste Finland kom en målchans i fösta halvlek var Linda Sällströms inlägg som Nora Heroum var några decimeter från att hinna upp. Det var symptomatiskt för hela matchen – Finland var ständigt steget efter.

Den andra halvleken började lika dystert som den första. Med 50 minuter på klockan satte Olga Garcia in 2–0 med ett långskott som överrumplade Korpela. Det var stundvis skakigt – men Finland lyckades hålla tätt efter det andra bakslaget.

Förlustsiffrorna 0–2 var smickrande för Finland, som spelmässigt ligger ljusår bakom Spanien. Målvakten Tinja-Riikka Korpela var Finlands bästa spelare och höll siffrorna nere med flera superba räddningar. Utan Korpela i målet hade matchen lika gärna ha slutat 0–5.

Den andra halvlekens tyngsta bakslag var Tuija Hyyrynens röda kort. Hyyrynen drog på sig en onödig andra varning och missar kvalmatchen mot Österrike i juni.

Finlands fortsätter VM-kvalet på sommaren hemma mot Österrike och borta mot Serbien – två livsviktiga matcher. Både Finland och Österrike har skrapat ihop sju poäng och slåss om andraplatsen i gruppen.

Serbien gjorde Finland en tjänst genom att spela 1–1 mot Österrike i fredags. Det bäddar för en högintressant landslagssommar. De sju gruppettorna går direkt till VM och de fyra bästa tvåorna kvalar vidare.