Zuckerberg sade sig under gårdagen, enligt Reuters, vara öppen för viss reglering, men varnade också för att hårdare lagstiftning kan påverka nya sociala medier.

– Jag tror att internet blir allt viktigare i människors liv och jag tror att vi behöver ha ett heltäckande samtal om vilken lagstiftning som krävs.

Tisdagens långdragna förhör kretsade som väntat mycket om hur Facebook ska hantera problemaspekterna kring integritet och politisk påverkan.

Enligt en ny undersökning gjord av CBS News anser 51 procent av tillfrågade amerikaner att Facebooks svar på Cambridge Analytica-skandalen är oacceptabla och att bolaget skulle ha kunnat göra mer. 63 procent upplever Facebook som osäkert och säger sig inte vara förvånade över att användares personliga information använts av tredjepartsföretag.

Republikanen John Kennedy, en av dem som frågade ut Zuckerberg, påtalade att Facebooks användarvillkor "suger" och att syftet med det finstilta avtal man accepterar för att använda tjänsten inte är till för att skydda användarna utan för skyla bolagets "baksida".

Han lade fram det som att Zuckerberg har att välja mellan att antingen spendera miljontals dollar på att resa nya lagförslag motstånd, eller hjälpa kongressen att lösa problemen.

– Vissa av de saker du har lyckats göra är magiska, men vår utlovade digitala utopi, har vi upptäckt, innehåller minfält, sade han, och tillade att Facebook innehåller vissa "orenheter" som Zuckberg troligtvis är i position att rätta till.

Under onsdagen, klockan 17.15 finsk tid, inleds andra ronden av förhören.

Men trots att utfrågningen kablas ut världen över och bevakas som en toppnyhet har bedömare påpekat att utfrågningen med den före detta FBI-chefen James Comey i somras, rönte liknade uppmärksamhet, men inte bidrog till något nämnvärt resultat.

Kring frågorna om Facebooks påtalade ansvar för människors privatliv och manipulation av opinionen verkar diskussionen dock hetare. När John Kennedy, i vad som kan tolkas som ett förtäckt hot, uppmanar Facebook att agera låter det såhär:

– Jag vill inte behöva rösta om att reglera Facebook, men, vid Gud, jag kommer att göra det.