ABB har fått en riktigt bra start på året. Siffrorna för det första kvartalet visar att ABB:s strävan efter lönsam tillväxt förverkligas. Finland hör till de marknader, med betoning på marknad och inte ABB:s verksamhet i Finland, där orderingången föll.

Globala ABB:s orderingång ökade med sex procent samtidigt som rörelseresultatet förbättrades med 20 punkter och nådde över en miljard dollar, vilket ger en rörelsemarginal på goda 12,5 procent. Omsättningen ökade marginellt, med en procent, till drygt 8,6 miljarder dollar.

Koncernens vd Ulrich Spiesshofer är nöjd.

– Vi inledde 2018 med ökad ordertillväxt inom samtliga divisioner, förbättrade intäkter och rörelseresultat. Integreringen av bolaget B&R följer tidsplanen väl och vi arbetar hårt med slutförandet och integreringen av GE Industrial Solutions, något vi förväntar ska ske under andra kvartalet 2018, säger ABB:s koncernchef i ett pressmeddelande.

ABB ska fortsätta investera i försäljning, forskning och utveckling och digitala lösningar, det vill säga ABB Ability.

– Med ett ABB som slimmats och stärkts samt övergångsåret 2017 bakom oss har vi nu fullt fokus på våra kunder och ett kraftfullt genomförande, tillägger han.

Zoom

Flaggan i topp, ABB har fått en bra start på året. Foto: ABB



Den totala orderingången ökade med sex procent jämfört med det första kvartalet 2017. Basorder, eller order värda mindre än 15 miljoner dollar, ökade med fem procent.

Finland hör till de marknader i Europa där ABB tappade. Den totala orderingången i Europa var tre procent lägre jämfört med 2017. I Schweiz, Norge Spanien och Tyskland noterades en bra orderingång, medan orderingången i länder som Frankrike, Storbritannien, Sverige och Finland föll.

I Asien ökade orderingången med 20 procent och basorderingången ökade med 12 procent. Det var främst Kina och Indien som drog upp siffrorna. I Nord- och Sydamerika var orderingången stabil.

De kortsiktiga utsikterna visar att makroekonomin visar positiva tecken i Europa och USA samt att tillväxten väntas fortsätta i Kina.

"Den övergripande globala marknaden är tillbaka till tillväxt samtidigt som den fortfarande påverkas av osäkerheter i olika delar av världen. Oljepriser och valutakurseffekter förväntas fortsätta att påverka företagets resultat", skriver ABB.

ABB:s nettovinst var 572 miljoner dollar. Resultatet per aktie var 0,27 dollar.