Det första kvartalet brukar vara svagare än årets sista. Så även denna gång, men Wärtsilä har fått ett riktigt bra start på året.

Orderingången ökade med sju procent till drygt 1,5 miljarder euro och omsättningen steg till drygt en miljard, en förbättring med sex procent. Det jämförbara resultatet var 88 miljoner euro, jämfört med 82 miljoner euro 2017.

Analytikerkåren hade skruvat upp förväntningarna till ett resultat på över 100 miljoner euro.

Koncernen vd Jaakko Eskola beskriver verksamhetsmiljön som gynnsam. Den marina industrin har också börjat återhämta sig. Den geopolitiska osäkerheten ser han som en riskfaktor.

– Början av 2018 kännetecknades av en gynnsam operativ miljö inom utrustningsverksamheten. Orderaktiviteten var sund inom affärsområdet Energy Solutions. Inom affärsområdet Marine Solutions bidrog den ökade efterfrågan på handelsfartyg och den fortsatta aktiviteten på marknaden för kryssningsfartyg och passagerarfärjor till tillväxt i orderingången. Inom Services var omsättningens utveckling långsammare än väntat under första kvartalet, beskriver Eskola.

När det gäller utsikter bedömer Wärtsilä att efterfrågan ökar jämfört med 2017. Inom affärsområdena Services och Energy Solutions är utsikterna goda och inom Marine Solutions beskrivs situationen som solid.

Wärtsilä fortsätter att satsa på digitala lösningar. Det är förvärvet av Transas, ett ledande företag inom marinnavigationslösningar, utbildning och simuleringstjänster samt fartygstrafikkontroll, ett bra exempel på.

- Att stärka vårt digitala utbud, till exempel via projekt som utvecklas på våra accelerationscenter, är mycket viktigt om vi vill säkerställa vår konkurrenskraft i branscher som omvandlas genom ökande uppkoppling och nya affärsmodeller. Genom förvärvet av Transas tar vi ett stort steg framåt i vår vision Smart Marine, som vid sidan av visionen Smart Energy, ger Wärtsilä en stark position i utvecklingen av en hållbar ekonomi med låga utsläpp.

Wärtsiläs orderstock var knappt 5,5 miljarder euro i slutet av perioden. Det var klart högre än 2017 när orderstocken låg på drygt fem miljarder.