Staten lovar en motfinansiering i relation till den summa som yrkeshögskolan samlar in.

Centria erbjuder företag, samfund och privata donatorer en möjlighet att på det här sättet satsa på regionens framtid med en penningsumma som med hjälp av statens motfinansiering i bästa fall kan fördubblas.

– Insamlingen stöder Centrias utbildning och det tillhörande forsknings- och utvecklingsarbete på lång sikt. Med pengarna försäkrar vi att företagen har tillgång till kompetent arbetskraft inom teknologin, säger Centriarektorn och vd:n Kari Ristimäki.

Ett exempel på den här trenden är att Centria har undertecknat ett samarbetsavtal med världskända SAP University Competence Center om att grunda ett Next-Gen Lab (NGL). NGL hjälper till att utveckla operativsystem vars samlade information kan utnyttjas för att använda artificiell intelligens och för att automatisera funktioner.

– Företagen får tillgång till ny kunskap eftersom de studerande kan utföra sin arbetspraktik hos våra samarbetsföretag, skriva ett studiearbete, delta i ett utvecklingsprojekt eller andra projektliknande uppdrag, säger utbildningschefen Marko Ovaskainen.