– Jag har i dag lämnat in en ansökan om att lämna Samlingspartiet. Partiets ledning och jag har olika sätt att göra politik. Därför lämnar jag partiet, säger Harkimo.

Harkimo har tidigare riktat hård kritik mot Samlingspartiets ledning för hanteringen av landskaps- och vårdreformen. Han har också anklagat sitt tidigare parti för att vara toppstyrt och att besluten fattas av en försvinnande liten elit som sysslar med diktatpolitik. Nu tonar han ned kritiken mot vårdreformen.

– Jag tänker inte jobba som agitator mot vårdreformen, men om vi röstade om den i dag skulle jag rösta mot den.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter pågår nu förberedelser på att grunda ett nytt politiskt parti där den tidigare socialdemokraten Mikael Jungner skulle vara en av initiativtagarna till den politiska rörelse som är i görningen. Journalisten Tuomas Enbuske uppges också vara en av dem som har tillfrågats om en kandidatur. Antero Vartia (Gröna), Elina Lepomäki (Saml) och Juhana Vartiainen (Saml) nämndes tidigare i de diverse spekulationer, men alla tre har bestridit att de skulle ha något samröre med den nya politiska rörelsen. Harkimo var förtegen om dessa planer på torsdagen.

– Jag berättar om min politiska framtid senare, men inte i dag.

Tänker du ställa upp i nästa riksdagsval?

– Jag utesluter inte det alternativet.

Det är framför ledarstilen i Samlingspartiet som är en nagel i ögat för Harkimo.

– Det handlar inte om bristande personkemi mellan mig och partiets ledning. Jag kommer överens med alla. Det är partiets auktoritära ledarstil som inte passar mig.

Harkimo uppges därtill ha varit missnöjd med Samlingspartiets ekonomiska politik och anser att partiet har svikit marknadsliberalismen.

Enligt politiska bedömare är det framför allt socialdemokraterna som gagnas av Harkimos sorti då regeringens majoritet i riksdagen försvagas. SDP har toppat opinionsmätningarna i april.