Svenska Akademien har beslutat sig för att lämna över advokatutredningen, som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen, till rättsvårdande myndigheter, skriver Akademien i ett pressmeddelande:

"Akademiens ledamöter medverkade till advokatutredningen genom att beskriva det inre arbetet i Svenska Akademien. För att kunna göra detta utan att bryta mot stadgarna, gavs de en garanti att utredningen inte skulle publiceras. Akademien har dock bestämt sig för att omedelbart överlämna utredningen till rättsvårdande myndigheter".

Strax efter att pressmeddelandet publicerats på Akademiens hemsida twittrade Ekobrottsmyndigheten att man tagit emot handlingar från Svenska Akademien.

"Ekobrottsmyndigheten har i dag mottagit handlingar från Svenska Akademien. På grund av rådande förundersökningssekretess kommer vi inte kommentera ärendet ytterligare"

Akademien skriver i sitt pressmeddelande att det utretts om den så kallade kulturprofilen genom sin nära relation med en av ledamöterna har "haft något direkt eller indirekt inflytande på Akademiens beslut om priser, stipendier och ekonomiskt bistånd".

"En lång rad intervjuer med personer i och utanför Akademien samt en ingående analys av rådande arbetsrutiner har lett till utredningens slutsats att sådant inflytande inte har förekommit", skriver Akademien i sitt pressmeddelande.

Utredningen visar dock att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till den så kallade kulturprofilens verksamhet "stod i strid med Akademiens jävsregler, eftersom en ledamot var delägare i det handelsbolag som mottog bidragen. Detta förhållande borde Akademien ha informerats om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta".

Utredningen visar också att brott mot Akademiens sekretessregler har förekommit vad avser arbetet med Nobelpriset i litteratur.

Akademien skriver även i sitt pressmeddelande att det "vid sidan av utredningen har framkommit att Svenska Akademien i december 1996 mottog ett brev, i vilket avsändaren uppmärksammade Akademien på misstänkta sexuella övergrepp" som ska ha skett i samband med den så kallade kulturprofilens verksamhet.

"Svenska Akademien beklagar djupt att brevet lades åt sidan, vilket ledde till att inga åtgärder vidtogs för att utreda saken" så att fortsatta utbetalningar till verksamheten hade kunnat stoppas, skriver man.

Angående de anklagelser som har riktats mot kulturprofilen i Dagens Nyheter skriver Akademien:

"Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien. Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets."

"Det litterära Nobelprisets anseende har tagit stor skada av publiciteten kring Akademiens kris. Vi måste ta denna fråga om legitimitet på största allvar. Vi vill understryka att Svenska Akademiens Nobelkommitté – den arbetsgrupp som förbereder prisdiskussionerna och avger rekommendationer inför prisbeslutet – är intakt och har genomfört sitt arbete på gängse sätt under våren", skriver Svenska Akademien i sitt pressmeddelande.

Man välkomnar samtidigt de stadgeändringar som kungen aviserade tidigare i veckan:

"Helt i samklang med Svenska Akademiens vilja har H.M. Konung Carl XVI Gustaf i veckan tagit beslutet att förtydliga stadgan om utträde, där han meddelar att det ska bli möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Detta är i linje med rådande rättsbegrepp och kommer att göra det lättare att välja in nya ledamöter."

Svenska Akademien skriver att man ska se över sina jävsregler och att man måste förstärka sin juridiska kompetens:

"Jävsreglerna ska också ses över och det kommer att skapas bättre rutiner för kommunikationen inom Akademien men också med omvärlden. Till de konkreta åtgärder som nu planeras hör också en förstärkning av Akademiens juridiska kompetens för att bistå vid organisatoriska förändringar och förändrade tolkningar av stadgarna. Ytterligare förändringar i regelverk och arbetsformer kommer att ske med ambitionen att skapa en större öppenhet kring Akademien och dess verksamhet än vad som hittills varit fallet."

Man skriver också åtgärderna bara är "ett första steg på vägen, och att den process som ligger framför oss kommer att ställa ökade krav på oss alla".

"Alla förändringar kan inte genomföras omgående och en del kommer att kräva ytterligare utredningar och diskussioner. Förändringsarbetet har påbörjats och kommer att fortsätta i en nära dialog med det omgivande samhället."

– Det är utomordentligt fint att den lämnas över till rättsvårdande myndigheter. Det är vad jag har önskat hela tiden, säger Kjell Espmark, som lämnade sin stol i Svenska Akademien för två veckor sedan, till Aftonbladet.

Espmark vill i övrigt inte uttala sig, då arbetet kring Akademien befinner sig i en ”väldigt ömtålig fas”.