Den minskade användningen av vaccin i Europa har lett till allvarliga mässlingsutbrott och relaterade dödsfall i flera europeiska länder.

Ledamöterna i Europaparlamentet påpekar att vacciner testas noggrant i flera prövningsfaser innan de förhandsgodkänns för användning, och att de med jämna mellanrum tas upp till ny bedömning. Parlamentet välkomnar också den kommande gemensamma handlingsplan som samfinansieras genom EU:s hälsoprogram. Den syftar till att öka vaccineringsgraden, och uppmanar EU-kommissionen att fortsätta att stärka sitt stöd till nationella vaccineringsinsatser.

Europaparlamentet yrkar på bättre insyn i produktionen och utvärderingarna av vaccin och deras adjuvanser, och understryker att finansiering av oberoende forskningsprogram om deras eventuella biverkningar skulle bidra till att återupprätta förtroendet för vacciner.

Parlamentet uppmanar dessutom till en dialog med berörda parter från det civila samhället för att motverka opålitlig, vilseledande och ovetenskaplig information om vaccinering.

Europaparlamentet stöder avtalet om gemensam upphandling som ger EU-länderna en ram för att gemensamt upphandla vacciner och därigenom sammanföra sin köpkraft.

Vaccinering förhindrar uppskattningsvis 2,5 miljoner dödsfall varje år världen över och minskar sjukdomsspecifika behandlingskostnader, inklusive antimikrobiella behandlingar.

Under perioden 2008–2015 förekom 215 000 fall av sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering, med undantag för influensa, i Europa. Europaparlamentet erkänner också den roll som vaccin skulle kunna spela för att minska behovet av antibiotika och på så sätt begränsa spridningen av antimikrobiell resistens. EU-kommissionens initiativ för att stärka samarbetet mot sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering ska offentliggöras under andra kvartalet 2018.