I ett pressmeddelande på söndag eftermiddag skriver NTM-centralen att flera vägar är avstängda runtom i Österbotten och Södra Österbotten på grund av höga vattenflöden.

Bland annat stängdes riksväg 3 i Jalasjärvi redan på lördagen och vägen är avstängd tills vidare.

Trafikverket uppmanar bilister att bekanta sig med läget på Trafikverkets nättjänst för trafikläget.

Vid Skataforsen i Perho å uppstod på lördagen en ispropp som gjorde att vatten och is täckte vägen i närheten.

– Det stämmer att Perho å har svämmat över och att Söderbackavägen stängde i lördags, säger dejourerande brandförman vid Mellersta Österbottens räddningsverk.



Under lördagseftermiddagen började man leda vatten från Kyro älv via flödesluckorna till invallningsområdena i Ilmajoki och Seinäjoki.

I nedre loppet av Kyro älv förblir vattenståndet högt under hela veckoslutet. På norra sidan av Kyro älv är det vatten på många ställen på vägen mellan Skatila och Lillkyro.

I området som utgör gemensamt översvämningsområde för både Kyro älv och Toby–Laihela å på gränsen mellan Korsholm och Vasa (Toby) hotas byggnader fortsättningsvis flödesvatten.

Även på flera andra håll stiger vattnet och hotar säväl väger som fastigheter.

I Lappo å kan vattenståndet i Lappo under början av veckan stiga så högt att det även där blir aktuellt att leda ut vatten till invallningsområdena.

Räddningsverket och NTM-centralen uppmanar invånare i strandområden att följa med hur vattenståndet ändras och vid behov självständigt vidta åtgärder för att skydda sina fastigheter mot flödesvatten.