Vattenståndet i sjön Kuortaneenjärvi, som ligger i södra Österbotten, har redan nu nått nivån 77,00 m (N43), men enligt Översvämningscentrets prognoser förväntas nivån stiga till 77,40 i mitten av veckan. Det kan då bli den högsta nivå som uppmätts under hela sjöns observationshistoria som pågått sedan 1939.

Enligt Översvämningscentrets skadebedömning hotas flera hundra byggnader kring sjön. I området finns cirka 150 fritidsstugor, några bostäder som används året runt och cirka 300 bastu- eller ekonomibyggnader.

Flödesvatten kan komma in i byggnaderna och det finns också risk för att många mindre vägar i området täcks av flödesvattnet.

Räddningsverket och NTM-centralen uppmanar ägare till lågt belägna strandfastigheter att förbereda sig genom att flytta båtar och annat lösöre till högre områden och hindra flödesvatten från att nå byggnader till exempel med byggplast och grus.

Man påminner också om att vägar som täcks av flödesvatten är farliga och att flödesvatten ofta kan innehålla avloppsvatten och andra skadliga ämnen.