Vid Österbottens arbets- och näringsbyrå fanns det i slutet av mars sammanlagt 8160 arbetslösa arbetssökande. Det är 2028 färre än för ett år sedan. Jämfört med föregående månad minskade antalet arbetslösa arbetssökande med 571 personer.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom NTM-centralens område är den lägsta i Fastlandsfinland, 7,0 procent. Motsvarande andel i Södra Österbotten är 7,9 procent och i hela landet 10,0 procent.

Jämfört med februari månad minskade andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften både i Österbotten och i hela landet med 0,5 procentenheter.

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade i alla kommuner inom Österbottens NTM-centrals område.

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade kvantitativt sett mest i Vasa, Karleby och Jakobstad.

Samtidigt var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften störst i Perho med 8,9 procent, i Vasa 8,9 procent och i Karleby 8,5 procent. Arbetslöshetsgraden i Jakobstad var 7,1 procent.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var lägst i Larsmo, 2,4 procent, i Pedersöre 2,8 procent och i Närpes 2,9 procent.

Antalet personer som permitterats på heltid minskade med 30,0 procent. Samtidigt minskar även ungdomsarbetslösheten. Antalet arbetslösa under 25 år minskade med 20,8 procent jämfört med året innan. Långtidsarbetslösheten minskar. Även antalet personer som har varit arbetslösa i över två år minskar.

Antalet lediga jobb i regionen har ökat. Vid Österbottens arbets- och näringsbyrå fanns det i mars sammanlagt 6540 lediga arbetsplatser, vilket var 698 platser fler än för ett år sedan. I mars ledigförklarades ändå färre nya arbetsplatser än för ett år sedan. Antalet personer som deltar i tjänster som främjar sysselsättningen ökade jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol, antalet deltagare var totalt 5663 personer.

Se den senaste arbetslöshetsstatistiken i din hemkommun!