– Jag har ingen som helst anledning att tro annat än att bevisningen kommer att vara fullt tillräcklig även i landsretten (hovrätten), säger Sven-Erik Alhem till TT.

Under rättegången mot Peter Madsen, som stått åtalad misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, lyfte hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark flera gånger upp att någon dödsorsak inte var fastställd.

Hon ansåg att han därmed enbart skulle dömas för brott mot griftefriden, vilket Madsen har erkänt.

Sven-Erik Alhem förstår försvarsadvokatens argumentation, men han tycker media övervärderat frågan om dödsorsaken. Alhem tycker att det har varit för lite fokus på att Madsen själv har lämnat märkliga förklaringar till varför Kim Wall dog ombord på ubåten.

Förklaringar som man utan vidare har kunnat bortse från, menar Alhem.

– Bland annat är det ju en konstig invändning att han först väldigt många timmar efter döden skulle ha börjat stycka kroppen. Det håller ju inte i förhållande till det rättsmedicinska obduktionsresultatet. Alla de andra invändningarna om att det skulle vara en olycka tycker jag att man kan lämna utan avseende, precis som byretten har gjort, säger Alhem.

Eva Smith, professor emerita i dansk straffprocess, var säker på att Köpenhamns byret (tingsrätt) skulle gå på åklagarens linje om ett planlagt mord.

– Det fanns tydliga bevis för att det var planlagt och då spelar det ingen roll att de inte kunnat säga vad som var dödsorsaken, säger Eva Smith.

Smith får medhåll av Per Ole Träskman, professor emeritus i straffrätt vid Lunds universitet.

– En viktig del i domskälen är ju att han ändrat sin förklaring så många gånger. När de sedan lägger ihop alla olika omständigheter som talar emot hans förklaring når man upp till de beviskrav som gäller – att det är ställt bortom rimligt tvivel att han begått ett mord, säger Träskman till TT.

Han är inte förvånad över att Madsen överklagar domen till nästa instans, Østre landsrett (motsvarande svensk hovrätt).

– Där kommer försvaret att säga att bevisvärderingen inte har varit riktig och det betyder att rättegången på sätt och vis kommer att gå om i landsretten, säger Per Ole Träskman.

Peter Madsen är den 15:e brottslingen som de senaste tio åren i Danmark har dömts till livstids fängelse. Efter tolv år kan straffet tidsbestämmas.

Genomsnittstiden för de 17 personer som frigavs under åren 1984–2011 var knappt 17 års fängelse. En man som 1984 dömdes för ett dubbelmord i Köpenhamnstrakten är den person som suttit längst tid (34 år) i fängelse i Danmark.