Väyrynen säger under sin presskonferens att han planerar återvända till riksdagen i juni. Han har då för avsikt att grunda en egen riksdagsgrupp.

Alla förhoppningar om att hans gamla parti Centern ska återvända till rötterna och köra den politiska linje som Kekkonen en gång förde är grusade.

– Jag har erbjudit mig att återvända och ta med mig ett stort anhängarstöd till partiet, men jag har inte fått något gehör. Därför lämnar jag Centern och ber också om att få bli av med min titel som hedersordförande. Jag ser ingen idé i att längre hjälpa till med att få igenom några reformer, säger Väyrynen.

Zoom

Paavo Väyrynen lämnar Centern och återvänder till riksdagen.Foto: Samuli Ikäheimo/Lehtikuva Foto: Samuli Ikäheimo/Lehtikuva



Planen är nu att fokusera helt på det egna partiet, Medborgarpartiet.

– Jag har varit helt korrekt i mitt uppförande gentemot Juha (Sipilä), men han omgett sig med felaktiga rådgivare. Under hans ledarskap kommer Centern inte att återvända till sina rötter. Jag har försökt påverka, men de som styr lyssnar inte på andra. Därför beslöt jag mig för att dra mig tillbaka.

Väyrynen tycker att Sipilä visar prov på misslyckat strategiskt ledarskap.

– Det är en grupp som leder Centern, inte Sipilä som leder sitt parti. Man har motarbetat mig på många sätt.

Väyrynen siktar nu på att bli invald både i riksdagen som representant för Medborgarpartiet, och som partiets ledamot i Europaparlamentet.