Trots stormen kring Svenska Akademien delas Nobelpriset ut som vanligt även 2018. Det trots tidigare uppgifter om att priset kan komma att skippas i år, enligt källor till Sveriges Radios Kulturnytt.

– Vi är exakt i fas där vi ligger varje år när det gäller priset. Vi är vid listan som omfattar 20 författare, som kommer att kortas ned till fem författare i slutet på maj. Sedan har Akademiens ledamöter tre och en halv månad på sig att läsa in sig på dessa författare, säger Svenska Akademiens tillfälliga direktör Göran Malmqvist till TT och fortsätter:

– Varför i helvete skulle vi inte klara av att hitta den vi anser är den bästa författaren på tre och en halv månad? Det har jag banne mig svårt att förstå.

Enligt en källa inom Nobelkommittén måste Akademien återvinna förtroende och reparera skadorna efter den senaste tidens turbulens och att Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut i år, rapporterar Kulturnytt.

Detta stämmer inte säger Göran Malmqvist, som däremot bekräftar att diskussionen har förts. Så sent som på förra torsdagens möte var ärendet på dagordningen.

– Någon tänkte möjligheten, med tanke på den mediepress vi befinner oss under, att vi skulle strunta i att dela ut priset i år. Men vi kommer att dela ut det, och det kommer inte vara några svårigheter, säger Göran Malmqvist.

Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger däremot till Sveriges Radio att man håller på att titta på hur man ska göra med Nobelpriset just nu och ber att få återkomma i frågan.

TT söker Anders Olsson.