Finlands Näringsliv EK varnar för att de tillspetsade rekryteringsproblemen överskuggar det goda konjunkturläget. EK rapporterar att rekryteringsproblemen förvärrats inom samtliga huvudsektorer. Speciellt svårt är läget inom servicebranschen, informationsteknikbranschen och byggsektorn.

– Senast vi har haft motsvarande situation var 2007. Då hade Finland haft en lång period av tillväxt. Den bröts ju sedan av finanskrisen, men denna gång har tillväxten varit snabb och det har lett till att 28 procent av företagen som svarat upplever att bristen på arbetskraft är ett hinder för tillväxt, säger direktör Penna Urrila på EK.


EK:s konjunkturbarometer, som publiceras fyra gånger per år, pekar på att konjunkturläget förbättrats ytterligare. I synnerhet inom industrin har utvecklingen varit stark. Utsikterna för de kommande sex månaderna är fortsatt positiva.

– Barometern tittar inte längre än sex månader framåt, men tillväxten fortsätter. Dock finns det branscher, bland annat byggsektorn där tillväxten planar ut. Men jo, det ser fortsatt bra ut.

Orderstocken är större än normalt inom industrin och byggsektorn. Att industrin går för fullt beskrivs av att 88 procent av företagen som svarat utnyttjar hela sin kapacitet.

– Vi ser att investeringarna ökar, men många företag har inte riktigt hunnit med när tillväxten varit så kraftig. Det tar ofta tid att förverkliga investeringar. En broms kan vara planläggningen. Behovet av att investera finns och det har nog gjorts en hel del.

Något svar på hur bristen på arbetskraft ska lösas har Urrila inte, men politikerna borde prioritera sysselsättningen.

– Det finns inga enkla lösningar, men det politiska maskineriet borde nu prioritera sysselsättningen. Det finns alla förutsättningar att skapa arbetsplatser och arbete, därför att jobb finns. Tar vi inte vara på möjligheten finns risken att företagen väljer att växa någon annanstans än i Finland.


Han anser att Finland borde tänka på att utnyttja invandrare bättre, helt enkelt ta modell av Sverige.

– Vi borde kunna utnyttja invandrare som kommer till Finland bättre än vi gör idag. Det är en arbetskraftsresurs. Vi borde också göra det lättare att flytta inom landet. Många vill flytta till tillväxtcentran, men bostadsbristen är ett hinder.