Begravningarna inleddes på årsdagen av vad palestinier beskriver som "Katastrofen" (al-Nakba), då hundratusentals flydde eller tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

Hundratals samlades för begravningen av en 23-årig man som dödades öster om Gaza stad.

– Jag är glad över att min son är en martyr. Han är en av tiotals som dog för Palestina och Jerusalem, säger hans pappa Ibrahim Tubasi till AFP.

Årsdagen är också kulmen på den drygt sex veckor långa protesten, där minst 60 palestinier enligt Reuters dödades på måndagen, de flesta av dem av beskjutning från israeliska styrkor, enligt palestinska myndigheter, som också hävdar att minst 2 400 skadades.

– Det var en otrolig mängd skott. Det förklarar det höga dödstalet och att fler än 2 000 personer skadats, säger al-Jaziras utsända Stefanie Dekker, som rapporterar från Gaza stad för mediebolaget.

Minst 60
palestinier dog i måndags

Färre palestinier samlades vid gränsområdet på tisdagen. Tv-bilder visar vissa använda stenslungor mot israeliska soldater. Två personer sköts ihjäl av soldater, enligt palestinska hälsovårdsmyndigheter skriver Reuters.

BBC rapporterar om köer av män utanför Gaza stads största sjukhus, som väntar på att få lämna blod. Hjälporganisationen Läkare utan gränser beskriver situationen på ett av sjukhusen som lika kaotiskt som efter kriget i Gaza 2014.

"Vårt team på det sjukhuset utförde 30 kirurgiska ingrepp i går, ibland fick två eller tre patienter opereras i samma operationssal, andra ingrepp fick utföras i korridorerna", säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för arbetet i de palestinska områdena hos Läkare utan gränser, i ett pressmeddelande.

En av de döda var ett spädbarn, enligt palestinska myndigheter, som hävdar att barnet avlidit sedan hon andats in tårgas. Det är oklart hur nära hon och hennes familj var gränsstängslet.

Zoom

En skadad palestinier tas om hand av sjukvårdare under protester nära Bait Lahiya, Gazaremsan. Foto: Dusan Vranic


Det internationella journalistförbundet IFJ namnger 13 journalister som finns bland de skadade på måndagen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel har agerat i självförsvar mot Hamas. Israels väpnade styrkor uppger i ett uttalande att 40 000 demonstranter samlades vid gränsen. Att många, beväpnade med bland annat brandbomber, försökte att ta sig igenom säkerhetsstängslet, och att man kommer att fortsätta att försvara sig mot vad man beskriver som hotet från den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan.

Även Vita huset har lagt skulden på Hamas, vars väpnade gren i går lovade att fortsätta protesterna i dag. Hamas är terrorstämplad av EU och USA.

Bilden av måndagens protester är också splittrad. Flera journalister på plats beskrev en snudd på festlik stämning en bit från stängslet på Gaza-sidan, där mindre antal gjorde rusningar mot gränsen. På andra håll släpptes tårgas från drönare, och CNN:s utsända rapporterade om ljudet från skottsalvor.

– Tårgas fälldes över folk och det sköts på människor, människor som protesterade vid gränsen, säger al-Jaziras Stefanie Dekker.