Hamas uppger att 50 av de 62 palestinier som har dödats under de senaste dagars protester vid Israels gräns till Gaza var medlemmar i den terrorstämplade islamistiska rörelsen. Samtidigt har protesterna klingat av de senaste två dagarna. Israel hävdar att det är påtryckningar från Egypten som har fått oroligheterna att lägga sig. Det förnekas av Hamas som meddelar att demonstrationerna, som startade i slutet av mars, kommer att fortsätta.

Samtidigt fortsätter USA:s beslut att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem att röra upp känslor. De palestinska myndigheterna kallar hem sina sändebud i de fyra EU-länderna Rumänien, Tjeckien, Ungern och Österrike. Anledningen är att deras respektive ambassadörer deltog i invigningsceremonin när den nya ambassaden öppnades.

Turkiet har bett den israeliske ambassadören i Ankara och generalkonsuln i Istanbul att lämna landet. Israel har svarat med att beordra den turkiska konsuln i Jerusalem att åka hem på obestämd tid.

Regeringen i Ankara har också kallat hem sin ambassadör i Tel Aviv för överläggningar. Turkiet har uttryckt stark vrede över de israeliska styrkornas dödliga våld, som presidenten Recep Tayyip Erdogan kopplar ihop med flytten av ambassaden.

Rysslands president Vladimir Putin pratade med Erdogan på telefon på onsdagen och efterlyste ett slut på våldet vid gränsen till Gaza. Ledarna uttryckte också "stark oro över det stora antalet dödsfall", sade Kreml i ett uttalande.

I ett uttalande säger påve Franciskus att "våldsspiralen för oss längre från fred, dialog och förhandlingar". "Våld har aldrig lett till fred", fortsätter han.