Kommun- och stadsdirektörerna vill lyfta upp att regionen årligen exporterar produkter för över 2,5 miljarder euro och att exporten per invånare är bland den högsta i landet. Att flygplatsen i Kronoby är viktig för regionen syns också när man kollar på passagerarsiffrorna. Cirka 70 procent av de som reser från flygplatsen är affärsresenärer.

– För oss är det självklart att tillsammans med resten av Karleby och Jakobstadsregionen fortsätta vara med och utveckla Karleby-Jakobstad flygplats. Vi har senast igår suttit och diskuterat flygplatsens utveckling och vi har en stark tro på flygplatsen också framöver, säger Malin Brännkärr, kommundirektör i Kronoby.

Också handelskammarens direktör Paula Erkkilä tycker att Nextjets konkursbesked är ett bakslag för regionen.

– Näringslivet ser det som självklart att vi ska ha fortsatt bra flygförbindelser från Karleby-Jakobstad. Det är absolut nödvändigt för våra exporterande företag och försämring av flygförbindelserna försvagar direkt företagens internationella konkurrenskraft. Det här hotar på sikt företagens verksamhet och riskerar att flytta arbetsplatser utomlands, säger Erkkilä.