ISHOCKEY-VM Semifinal

• Kanada – Schweiz 2–3 (0–1, 1–1, 1–1)
  • I: 18.41 Tristan Scherwey (Ramon Untersander, Dean Kukan) 0–1.
  • II: 27.20 Bo Horvat (Pierre-Luc Dubois, Jean-Gabriel Pageau) 1–1, 29.40 Gregory Hofmann (Kevin Fiala, Sven Andrighetto) 1–2.
  • III: 44.14 Gaetan Haas (Sven Andrighetto, Raphael Diaz) 1–3 pp, 57.53 Colton Parayko (Connor McDavid, Brayden Schenn) 2–3 pp utan mv
  • Mv: Darcy Kuemper Kanada 4+10+0=14, Leonardo Genoni Schweiz 9+17+17=43.
  • Utv: Kanada 3x2=6 min, Schweiz 1x2=2 min.
  • Publik: 12 166.

Liksom i kvartsfinalen mot Finland öppnade Schweiz matchen riktigt bra och tog en välförtjänt ledning. Yttern Tristan Scherwey åkte in i zon till vänster, fintade lite och drog i väg ett skott som smet in under målvakten Darcy Kuempers vänstra arm.

Kanadensiska centern Bo Horvats kvitteringsmål i andra perioden var nästa identiskt med Scherweys fullträff och sedan böljade spelet fram och tillbaka. Schweiz tog ledningen igen i powerplay. De kanadensiska boxplay-spelarna tröttades ut och till slut kunde yttern Gregory Hofmann, som gjorde segermålet mot Finland, fösa in pucken i tomt mål.

Kanada inledde tredje perioden med en stolpträff genom yttern Ryan O'Reilly. Trycket mot det schweiziska målet höll i sig tills yttern Ryan Nugent-Hopkins åkte ut för en hakning.

Först såg det segt ut i powerplay för schweizarna, men sedan stod centern Gaetan Haas för en magisk styrning på yttern Sven Andrighettos skott och 1–3 var ett faktum.

Kanada tryckte på och fick chansen i powerplay för första gången när yttern Noah Rod åkte ut på en billig slashing i anfallszon, men Leonardo Genoni i det schweiziska målet hann på allt.

Med mindre än tre minuter kvar plockade kanadensarna ut målvakten Kuemper, och då kom reduceringen. Lagkaptenen Connor McDavid gav över till backen Colton Parayko vars stenhårda slagskott hittade krysset.

McDavid var riktigt nära att kvittera i slutsekunderna, men Schweiz höll ut och möter Sverige i söndagskvällens final.

Sverige och Schweiz möttes i VM-finalen i Stockholm 2013. Tre Kronor anfördes av tvillingarna Daniel och Henrik Sedin och vann enkelt med 1–5.