Riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) är orolig för att naturskydds- och djurrättsföreningar vill förbjuda kalhyggen, fiske och jakt. Kärnä går åt föreningarna i ett pressmeddelande på söndagen.

– Vetenskap, nationalekonomi och kultur verkar inte spela någon roll när de här föreningarna får härja fritt. Det är viktigt att diskutera skogsvård, men det är vansinnigt att kräva ett totalförbud av kalhyggen, säger Kärnä.

Han syftar på flera naturskyddsföreningars medborgarinitiativ om att förbjuda kalhyggen. Enligt honom skulle det leda till att skogen måste brännas för att förnyas.

– Naturskyddsföreningarnas initiativ målar upp en bild av skogsvården som är svartvit och totalt felaktig, säger han.

Djurrättsföreningen Animalias senaste kampanj beskriver Kärnä som stolliga stadsbors vanvettiga påhitt. Kampanjen ”kalarakas” (på svenska: fiskkär) strävar efter att få människor att sluta äta fisk.

– Djurrättsföreningarnas mål är att stoppa förutom den inhemska köttproduktionen även jakt och fisk, vilka garanterat hör till de bästa och mest hållbara sätten att skaffa föda, säger Kärnä.

Enligt honom har Animalia gjort speciellt norra Finland till sin måltavla.

– Animalia angriper kontinuerligt den nordfinska livsstilen. Det här kan nästan tolkas som rasism mot finska producenter, jägare och fiskare, säger Kärnä.

Kärnä kom in i riksdagen från en reservplats och riskerar att falla ut när Paavo Väyrynen återvänder från EU-parlamentet i Bryssel i juni. Han har gjort sig känd med sin färggranna retorik.