Placerad vid ett runt bord i EU-parlamentet mötte Zuckerberg på tisdagskvällen bland andra talman Antonio Tajani och gruppledarna från parlamentets politiska partigrupper.

Och precis som väntat fick de direkt en ursäkt.

– Det har blivit uppenbart under de senaste åren att vi inte har gjort tillräckligt för att förhindra att de verktyg vi byggt använts för att orsaka skada. Oavsett om det är fejkade nyheter, utländsk inblandning i val eller hur utvecklare på fel sätt använder folks uppgifter så har vi inte sett tillräckligt brett på vårt ansvar, sade Zuckerberg.

– Det var ett misstag och jag ber om ursäkt.

Han gick sedan igenom de åtgärder företaget har vidtagit för att bekämpa fejkade nyheter och falska konton. Och han lovade att företaget ska gå ännu längre för att uppfylla EU:s nya dataskyddsregler, GDPR.

– Tre principer är centrala i GDPR: kontroll, öppenhet och ansvar. Vi har alltid delat de värderingarna och gett folk möjlighet att kontrollera vad de delar och vem de delar med, sade Zuckerberg, som sedan bombarderades med allehanda frågor under nästan en timme.

I sitt svarsinlägg ansåg han sedan bland annat att Facebook skattemässigt gör vad man ska.

– Vi betalar all skatt som lagen kräver att vi ska göra och vi har investerat starkt i Europa, hävdade Zuckerberg.

"Vi ska vara en plattform för alla idéer. Det betyder att folk ska kunna komma till oss och utbyta åsikter från alla politiska sidor. Det är väldigt viktigt för mig."
Mark Zuckerberg

Han lovordade företagets användande av artificiell intelligens för att spåra fejkade nyheter och terrorpropaganda och tryckte på att man använder neutrala granskare för att exempelvis radera konton.

– Vi vill inte vara i ett läge där Facebook säger vad som är falskt eller sant. Vi arbetar med neutrala faktakontrollanter och vi är öppna med vilka de är, sade Zuckerberg.

Samtidigt lovade han att företaget inte gör några politiska värderingar av vilka åsikter som är ok.

– Vi ska vara en plattform för alla idéer. Det betyder att folk ska kunna komma till oss och utbyta åsikter från alla politiska sidor. Det är väldigt viktigt för mig, hävdade Zuckerberg – som avslutningsvis dessutom lovade att följa upp med skriftliga svar till alla frågor från ledamöterna på plats.

Facebook och Zuckerberg

  • Facebook grundades av amerikanen Mark Zuckerberg 2004 och är världens största sociala nätverk. Från början kunde nätverket endast användas av studenter vid Harvard University men expanderade sedan till andra lärosäten i USA och hösten 2006 till allmänheten. I januari i år hade nätverket drygt 2,2 miljarder användare aktiva varje månad. Företaget börsnoterades 2012.
  • Zuckerberg, född 1984, skapade Facebook när han studerade psykologi och datakunskap vid Harvard. Affärstidningen Forbes rankar honom som världens femte rikaste person, med en förmögenhet motsvarande 72,9 miljarder USA-dollar – 632 miljarder svenska kronor. Han är gift med Priscilla Chan, född 1985, och har två döttrar, födda 2015 respektive 2017.