Vid Österbottens arbets- och näringsbyrå fanns det i slutet av april totalt 7769 arbetslösa arbetssökande. Det är 1911 färre än vid samma tidpunkt i fjol. Jämfört med föregående månad minskade antalet arbetslösa arbetssökande med 391 personer.

Andelen arbetslösa arbetssökande inom NTM-centralens område är den lägsta på Finlands fastland, 6,7 procent. Motsvarande andel i Södra Österbotten är 7,3 procent och i hela landet 9,7 procent. Antalet heltidspermitterade minskade också. Tills april i år minskade antalet heltidspermitterade personer med 39 procent jämfört med för ett år sen.


Jämfört med mars månad minskade andelen arbetslösa arbetssökande både i Österbotten och i hela landet med 0,3 procent. I synnerhet ungdomsarbetslösheten har minskat jämfört med förra året. Antalet arbetslösa arbetssökande upp till 25 år minskade med 16,8 procent. Det betyder 223 personer färre arbetslösa arbetssökande i den ålderskategorin jämfört med samma tid i fjol.

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade i de flesta österbottniska kommuner. I Kaskö, Laihela, Malax, Nykarleby och Vetil ökade antalet arbetslösa, ökningen var dock marginell. Största kvantitativa minskningen förekom i Vasa och Karleby. I Kristinestad och Korsholm minskade antalet arbetslösa arbetssökande också kraftigt i jämförelse med befolkningsmängden.


I Larsmo, Närpes och Pedersöre är andelen arbetslösa arbetssökande lägst i Österbotten. I alla tre kommuner är andelen under 3 procent.

Samtidigt var andelen arbetslösa arbetssökande under april månad högst i Perho med 8,6 procent, Karleby med 8,1 procent och Vasa med 8,5 procent. I Jakobstad var andelen 7,0 procent.

Antalet lediga jobb i regionen ökar. Vid Österbottens arbets- och näringsbyrå fanns totalt 3812 lediga jobb, vilket innebär 664 fler lediga jobb jämfört med i fjol.

Se arbetslöshetsstatistiken i din hemkommun.