Enligt Helsingin Sanomat kan det bli aktuellt att kalla in polisen för att avsätta de politiker som har brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det är för tillfället elva politiker i Kittiläs stadsfullmäktige som är åtalade för tjänste- och arbetsbrott på grund av oegentligheter som gäller inköpet av juridiska rådgivningstjänster och Levi Ski Resorts hissanläggningar.

– Ifall staten besluter att avsätta de åtalade politikerna så innebär det här rent juridiskt att det blir ett formfel ifall kommunfullmäktige sammanträder med dessa politiker närvarande, säger regeringsrådet Auli Valli-Lintu på finansministeriet.

Kittilä kommunfullmäktige röstade om de åtalade politikernas förtroende förra gången för två månader sedan. Finansministeriet har därefter påbörjat förberedelser för att få de åtalade politikerna avsatta. Frågan kommer upp till behandling i Lapplands tingsrätt i september.

Hörandet av de åtalade politikerna slutfördes på tisdagen denna vecka. Finansministeriets slutgiltiga beslut fattas i början av juni. Enligt Kittiläs kommundirektör Sanna Ylinamma är Finansministeriets agerande inte förenligt med grundlagen

Utöver tvisten kring offentlig upphandling är sammanlagt 30 kommunpolitiker och förtroendevalda i Kittilä åtalade för den olagliga uppsägningen av den tidigare kommundirektören Anna Mäkelä 2014.