Den senaste tiden har problematiken med användning av plast fått förnyad uppmärksamhet. Inte minst har frågan om användning av snabbmatsförpackningar i plast debatterats.

Som exempel kan nämnas att Storbritannien diskuterar att införa ett förbud mot sugrör i plast under nästa år och även örontops. Även Frankrike planerar ett förbud av engångsartiklar till 2020.

Och inför McDonalds årsstämma har ett förslag kommit om att snabbmatskedjans aktieägare ska säga nej till användning av plastsugrör på kedjans totalt 36 000 restauranger i världen, skriver USA Today.

Tidningen rapporterar också att McDonalds ledning rekommenderar sina aktieägare att rösta nej till förslaget. Bolagets motivering är att "vi fortsätter att arbeta för att finna en mer hållbar lösning för sugrör globalt", enligt USA Today.

Men enligt aktivistgruppen bakom kampanjen mot McDonalds plastanvändning – "Sumofus", vilken beskriver sig själv som en grupp som vill reducera företags makt i världen – gör snabbmatskedjan inte tillräckligt för att minska användningen.

"Vi fortsätter att arbeta för att finna en mer hållbar lösning för sugrör globalt."
McDonalds ledning

Även i Sverige finns förslag mot användning av plast. Centerpartiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä.

– Det finns otroligt mycket plast i hav, strandmiljöer och naturen över huvud taget. Det här är fossil plast som inte bryts ner. Att byta ut engångsartiklar är ett väldig bra sätt att börja göra en insats, sa Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin.