I ett pressmeddelande intygar Befolkningsregistercentralen att dina personuppgifter är i goda händer. Centralen meddelar att de följer GDPR, men att alla rättigheter inte tillämpas på Befolkningsregistercentralens lagstadgade tjänster.

– En medborgare har till exempel inte rätt att bli bortglömd i Befolkningsregistercentralens register eller att få sina uppgifter överförda någon annanstans, säger Noora Kallio som är ledande jurist och dataskyddsombud vid Befolkningsregistercentralen.

Enligt Befolkningsregistercentralen förblir medborgares rättigheter i huvudsak desamma. Centralen fortsätter med sin lagstadgade uppgift, bland annat att upprätthålla rösträttsregistret.

Befolkningsregistercentralen erbjuder också elektroniska tjänster åt andra organisationer. Till exempel kan man kolla sina uppgifter i myndigheternas register via tjänsten Suomi.fi. Då krävs inloggning med bankkoder eller mobilcertifikat, vilket centralen bedömer att möjliggör stark autentisering.

Enligt Befolkningsregistercentralen kräver ändå dataskyddsförordningen att deras samarbetspartner också behandlar personuppgifter med omsorg och de har gått igenom dataskyddsfrågorna med partnerna.