Det står redan klart att den specialiseringsutbildning i musik- och dockteater som inleds på Novia 2019 kommer att resultera i tio föreställningar på Åbo Svenska Teater.

– Inom kulturutbildningen strävar vi ständigt efter att spegla verkligheten och de villkor som gäller på de professionella arenorna, bland annat partnerskapsavtal som detta gör det möjligt. Detta genom olika typer av pedagogiska projekt, studerandepraktik, erfarenhetsutbyte och övriga samarbeten, säger Novias tf enhetschef Emma Westerlund i ett pressmeddelande.

– Samarbetsaktiviteter kan bland annat vara i form av gästföreläsare, diskussionsgrupper, studiebesök, teman till lärdomsprov samt fortbildningsmöjligheter för högskolans lärare. Forskningssamarbete planeras speciellt inom Novias fokusområde kultur och entreprenörskap.

Från teaterns sida hoppas man på att få nya tankar och idéer från Novia och från de studerande.

– Kulturbranchen kommer att utvecklas starkt i framtiden. Åbo Svenska Teater anser att samarbetet med Yrkeshögskolan Novia ger teatern möjlighet att föra en dialog om ömsesidiga behov, säger teaterchef Jukka Aaltonen på Åbo Svenska Teater i pressmeddelandet.

Koordineringen av det nya samarbetet sker genom årliga möten mellan yrkeshögskolan och teatern.