Spanien har sparkat sin förbundskapten Julen Lopetegui. Beskedet kommer med bara två dygn kvar till "La Rojas" VM-premiär mot Portugal.

– Vi har beslutat att sparka förbundskaptenen. Vad vi har uppnått har han en stor del i, och vi får tacka honom och önska honom lycka till, säger spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales på en extrainsatt presskonferens.

Anledningen är att Lopetegui så sent som i går presenterades som ny tränare, efter VM, i storklubben Real Madrid. Beslutet, eller rättare sagt tajmingen för offentliggörandet, upprörde Luis Rubiales och det spanska förbundet, då Lopetegui enligt uppgifter accepterat Madrids bud utan hans vetskap. Detta skedde dessutom mindre än en månad efter att Lopetegui skrivit på ett nytt kontrakt till 2020 med det spanska landslaget.

– Förhandlingarna pågick utan förbundets vetskap. Vi fick reda på det fem minuter innan det annonserades. Det finns sätt man ska bete sig på, säger Rubiales.

Enligt Marca ska spelartruppen, med lagkaptenen Sergio Ramos i spetsen, ha försökt få förbundet att ändra sitt beslut och behålla förbundskaptenen, men förgäves. På de 20 landskamper som basken suttit vid det spanska rodret är Spanien obesegrat.

– Julen har jobbat på ett fantastiskt sätt med laget, men vi kan inte acceptera hur han har agerat i det här fallet, säger Rubiales.

Vem som ska ta över är ännu oklart. Två som enligt spanska medier kan vara aktuella är de före detta Real Madrid-spelarna Albert Celades och Fernando Hierro, som i dagsläget är U21-landslagstränare respektive teknisk direktör i förbundet.