FOTBOLLS-VM Grupp D

  • Argentina – Island 1–1 (1–1)

Visserligen gungade merparten av Spartak-stadion av inresta argentinska fans på lördagseftermiddagen. Men de isländska blåtröjorna fanns där också i mängder, med sin numera välkända vulkanklappning.

Och precis som mot England, Portugal och övriga Europaeliten i EM 2016 fick islänningarna jubla i Moskva också.

Argentina, med Leo Messi i spetsen, hade visserligen bollen mest hela tiden och rullade runt och passade och sökte lägen. Men Island stod pall och 1–1 gav i slutändan en kämpamässigt helt välförtjänt poäng.

Landslagstränaren Heimir Hallgrimsson var optimist redan på förhand.

– Vi spelar en annans sorts fotboll, men vi har visat att om vi arbetar tillsammans, som en enhet, så är allt möjligt. Om någon blir överraskad så kan de inte mycket om Island, sa Hallgrimsson på sin presskonferens i fredags.

– Det går inte annat än att älska oss.

När Manchester City-stjärnan Sergio Agüero vackert vände bort det isländska försvaret och dundrade in 1–0 i 19:e minuten trodde ändå de flesta att saken redan var biff. Men bara fyra minuter senare fick Island tryck mot Willy Caballero i Argentina-målet. Chans följde på chans och till sist var det Alfred Finnbogason som blev Islands historiska första VM-målskytt.

Islänningarna var sedan heller inte långt från att ordna ett ledningsmål. Anfallen var få och korta – men desto farligare när de väl kom.

Totalt sett var Argentina bollmässigt överlägset. Och det var trots allt målvakten Hannes Halldorsson som räddade dagen för islänningarna. När superstjärnan Leo Messi fick chansen från straffpunkten i andra halvlek tog Halldorsson ett beslutsamt steg åt höger och räddade en isländsk poäng.

Närmast möter islänningarna Nigeria, medan Argentina tar sig an Kroatien.