FOTBOLLS-VM Grupp C

  • Peru – Danmark 0–1 (0–0)

Om VM skulle avgöras på intensitet i nationalsångssjungandet så har Peru, i sitt första VM på 36 år, redan gjort anspråk på mästartiteln i Saransk på lördagskvällen.

Deras VM-premiär mot Danmark inleddes också med ett Peru som fått med sig energin och frenesin i sången – in på planen.

Men de riktigt vassa chanserna uteblev och Danmark kunde sakta men säkert jobba sig in i matchen, utan att för den skull skapa allt för mycket själva framåt.

Det var i den första halvlekens sista minut som det skulle bli riktigt dramatiskt. Christian Cueva fick sitt högerben bortsvept av en otajmad Yussuf Poulsen i danskt straffområde, men spelet fortgick utan att den gambiska domaren Bakary Gassama visade några intentioner att stressa upp sig och börja peka på straffpunkten.

Han visste trots allt att han skulle få titta på video om en stund, och när han gjort det så var det dags att signalera för straff.

Upp steg Cueva, han som blivit fälld – ett straffläggarval som sedan urminnes tider förknippats med elände.

Och eländigt blev det också för Cueva, som bränt straffar förut i landslagströja (straffläggning mot Colombia i Sydamerikanska mästerskapen 2016). São Paolo-kreatören skulle göra det igen, då han återigen avlossade en missriktad projektil med potential att nå hela vägen hem till Anderna.

Yussuf Poulsen, som orsakat straffen, blev i stället den som skulle få fira.

Danska Tottenham-stjärnan Christian Eriksen var rättvänd med yta offensivt och passningen i djupled mot Poulsen var fläckfri. Poulsens avslut därpå kanske till och med snäppet vassare, när han kyligt placerade in bollen på "fel" sida om Pedro Gallese i Perus mål.

Peru hade sina chanser att komma tillbaka. Inbytte lagkaptenen Paolo Guerrero klackade utanför. Jefferson Farfan fick massivt med yta straffområdet, men Kasper Schmeichel i målet gjorde en benparad.

Och Danmark kunde via 0–1-resultatet inkassera tre blytunga poäng inför fortsättningen av gruppspelet.