FOTBOLLS-VM Grupp F

  • Tyskland – Mexiko 0–1 (0–1)

Undan gick det. Tre mexikaner sprintade som aldrig förr i kontring mot Tyskland efter en dryg halvtimme. Från Carlos Vela gick bollen till Javier Hernandez och vidare till Hirving Lozano.

22-åringen från PSV Eindhoven fick emot sig mittfältaren Mesut Özil, men fintade bort honom och drog in 0–1 bakom Manuel Neuer i det tyska målet.

Euforin var total på de Mexiko-dominerade läktarna i Moskva. Och lika total var succén för Mexikos tränare Juan Carlos Osorios kontringstaktik.

– Jag tror att Mexiko kan vinna mot Tyskland. De spelare som spelar VM för första gången måste förstå att det här är bara ännu en fotbollsmatch, sa colombianen på sin presskonferens i lördags.

För trots att Tyskland sedan försökte och försökte var det egentligen riktigt nära bara en enda gång – då Toni Kroos frispark gick i ribban via Mexiko-målvakten Guillermo Ochoas händer.

Tyskland gjorde sannolikt sin sämsta VM-match på år och dag och sviten med sju raka premiärvinster – de flesta med stora siffror – bröts.

Och plötsligt är VM-gruppen där även Sverige och Sydkorea ingår en mycket mer svårberäknad historia.

Medan så gott som alla experter räknat med en klar tysk seger och en kamp mellan främst Mexiko och Sverige om andraplatsen får alla scenarior nu skrivas om.

Inte minst för Sverige blir läget annorlunda då det som väntar i Sotji på midsommardagen nu blir ett Tyskland som sannolikt måste vinna för att ha en chans att gå vidare.

Söndagskvällens Tyskland inte alls så bra som laget brukar vara. Passningsspelet gick trögt, chanserna uteblev och arbetsinsatsen – inte minst hemåt – var alldeles för svag. Samtidigt har Mexiko visat sig vara ett betydligt bättre lag än många gissade på förhand.