I slutet av maj beslutade Soite att Suomen Kuntalogistiikka tar över samkommunens bokningscentral, den så kallade "kyyticentralen". Nu har bolaget Speys, som fram tills operatörsbytet har hand om bokningscentralen, lämnat in en begäran om upphandlingsrättelse till marknadsdomstolen.

Enligt Soite var det meningen att Suomen Kuntalogistiikka skulle ta över bokningscentralen den 3 september i år. Men på grund av behandingen i marknadsdomstolen kan upphandlingsbeslutet inte verkställas. Verksamheten kan inte heller starta i enlighet med upphandlingsavtalet och den tidtabell som har planerats med den nya operatören.

För att Soite ska kunna erbjuda transporttjänster åt sina klienter utan avbrott så måste anskaffningen av reseservicecentraltjänster ordnas med ett tillfälligt avtal medan marknadsdomstolen behandlar ärendet.

För att lösa situationen kan Soite antingen välja att ingå ett tillfälligt avtal antingen med det företag som vann anbudsförfarandet i slutet av maj, alltså Suomen Kuntalogistiikka, eller med den nuvarande serviceproducenten, det vill säga Speys.

Under måndagens extrainsatta möte diskuterade Soite problemet med de två serviceproducenterna och beslutade att det blir Speys som fortsätter sköta den så kallade "kyyticentralen" fram tills marknadsdomstolen har kommit med ett beslut.