"Han gav sitt stöd till båda de invandringslagar som bygger muren (mot Mexiko), stänger juridiska kryphål, stoppar visumlotteriet, hejdar kedjeinvandring och löser gränskrisen och familjesepareringsfrågan genom att tillåta kvarhållande och avvisning av familjer", meddelar talesmannen Raj Shah.

I synnerhet familjesepareringen väcker starka känslor, sedan bilder spridits med förtvivlade småbarn som tas i separat förvar sedan föräldrarna gripits när de illegalt tagit sig över gränsen från Mexiko till USA.

Enligt Trump sker detta eftersom man nu helt enkelt börjat upprätthålla reglerna vid gränsen. Han manar kongressledamöterna att rösta fram nya regler om de inte gillar de gamla.

Men skeptikerna är många.

– Jag tycker det är ett fruktansvärt förslag, och jag tror inte att någon Demokrat kommer att stödja det, säger Steny Hoyer, en av de högst uppsatta Demokraterna i representanthuset.

– Allt detta öppna ljugande om varför dessa barn skiljs från sina föräldrar. De separeras eftersom USA:s president sagt att så ska ske.

De förslag representanthuset kan komma att rösta om kommer från Republikanerna. Men även inom presidentens parti är de omstridda, så trots att kongressens båda kamrar har republikansk majoritet är det osäkert om de går igenom.