Institutet för hälsa och välfärd (THL) har kommit med ny statistik över nativiteten i Finland. I fjol föddes det 50 858 barn, vilket är fem procent mindre än föregående år. Antalet nyfödda barn har inte varit så här litet på 150 år.

En annan trend som THL rapporterar om är att förlossningarna koncentreras till stora sjukhus.

I Finland finns 24 verksamma förlossningssjukhus. Det minsta är Ålands centralsjukhus i Mariehamn med 270 födslar i fjol och det största är Kvinnokliniken i Helsingfors med nästan 6 000 födslar. Vart fjärde finländskt barn föddes under fjolåret på något av Helsingfors universitets centralsjukhus Hucs sjukhus (Kvinnokliniken, Barnmorskeinstitutet och Jorvs sjukhus).

– I alla nordiska länder centraliseras förlossningsverksamheten, men i Finland har utvecklingen gått mycket snabbt. År 1991 fanns det ännu 49 förlossningssjukhus i Finland, säger THL:s forskningsprofessor Mika Gissler i ett pressmeddelande.

Social- och hälsovårdsministeriets krav på att ett sjukhus ska få bedriva förlossningsverksamhet är att det sker minst tusen förlossningar per år i sjukhuset. I fjol blev sex finländska sjukhus under gränsen.